felicitari!
ai luat cea mai buna decizie: sa cumperi o bucata de teren si sa faci o casuta asa cum ti-ai dorit. de acum incepe durerea de cap!
cand cumperi terenul ai grija sa fie intr-o zona cat de cat accesibila: sa ai aproape un magazin, utilitatile, de preferat si alte constructii.
daca ai si mjloace de transport in comun, deja esti realizat.
atentie terenul sa nu fie o groapa inteligent ascunsa: vei avea cheltuieli cu umplutul ei si ridicatul nivelului constructiei. sunt intelectuali care si-au facut casa sub nivelul de inaltime al strazii. urmarea fireasca: au acces preferential la apa care vine o data cu ploile. acces preferential in curtea lor.
specialistii recomanda ca in situatia in care nu esti asa numitul MAFALDA sa iei pe cineva specializat care sa-ti supravegheze constructia. nu de alta dar pornirile primare ale mesterilor santieristi sunt de a te deposeda de diverse materiale de constructii si de a face exact si fix cum ii taie capul, pe principiul danubian eu stiu cel mai bine.
un diriginte de santier te va usura de 2-300 de euroi, dar te va scuti de multa bataie de cap.
principii de baza
se recomanda ca baile sa fie puse pe nord si dormitoarele pe sud. te ajuta la zen si la caldura, mai ales iarna.
se recomanda calduros sa fie izolata casa. orice alta idee si experiment se vor face pe banii tai. orice polistiren are acel indice de conductivitate termica mai scazut decat orice material de constructii. asa ca, daca nu esti in situatia privilegiata de a avea la dispozitie niste materiale de origine extraterestra, pune mana si izoleaza casa.
izoleaza fundatia. cat poti de bine. faci rupere termica cu solul. nu faci igrasie. nu ti este rece la picioruse.
izoleaza placile. si termic si fonic. un vei auzi vecinii de la etaj cand fac galagie. nu vei pierde caldura.
nu te zgarci la tevile de evacuare pe care le bagi in fundatie. gandeste-te ca trebuie sa tina o viata.
nu cumpara tevile de mai sus de la dedeman sau leroy. sunt ieftine, intr adevar, dar proaste.
pentru instalatii cheama un specialist, nu un carpaci. te va scuti de multa bataie de cap.
pune repartitoare de caldura pe etaje. costa, dar vei simti diferenta iarna, mai ales daca nu vrei sa incalzesti la fel toate etajele.
exceptand situatia cand esti vreo ruda de regi si locuiesti la Pelisor, incearca sa pui cat mai mult parchet in casa, in detrimentul marmurei, travertinnului si oricarui alt material care iarna de frige la degetele.
fa-ti incalzire in pardoseala. iarna este ideala. nu asculta de simpaticii care te aburesc cu praful care se ridica. nu vei sta cu 50 de grade in pardoseala, pentru ca vei lua foc la talpi. vei sta cu o temperatura de confort care nu fa afecta praful.
tevile din casa, pentru apa sa fie cu un diametru mai mare. in acest fel nu risti sa ai presiunea scazuta cand faci dus.
cand pui gresia si faianta ai grija ca mesterii sa inceapa din zone care vor ramane vizibile dupa ce pui mobila, masini de spalat, cabine de dus, etc. procedand asa, partea unde gresia/faianta vor fi taiate pentru a inchide randul nu va fi vizibila.
daca ai vreo dorinta de nestapanit sa faci baie matrimoniala, ia in calcul sa fie formata din 2 camere, adica dusul si cada sa fie separate de dormitor, astfel incat, iarna, dupa ce faci dus sa nu deschizi direct usa in dormitor si sa intre aburul.
daca iti faci terasa, ceea ce ar trebui sa fie in viziunile tale ca o chestiune esentiala, ai in vedere ca aceasta va trebui inchisa. indiferent cum stai, vei avea curenti de aer.
puneti aere conditionate si trage instalatia cand ai mesterii la casa. in felul acesta vei avea o estetica frumoasa si nu vei fi nevoit sa faci ulterior carpeli.
nu-ti face balcoane! nu te-ai mutat la casa sa stai in balcon, ci sa stai pe iarba sau pe terasa.
conserva proportia dintre spatiul verde si betoane. nu te muti la casa sa stai in betoane.
centrala si caloriferele trebuie dimensionate in functie de spatiul fiecarei camere si de spatiul total al casei.
nu cumpara centrala mai mica decat necesarul din simplul motiv ca-i reduci durata de viata.
fundatia
marii mesteri romani scoliti pe santierele patriei abordeaza destul de dubios aceasta componenta, in sensul ca fac niste santuri pe care le umplu cu beton si fier.
specialistii cu mintea la ei recomanda sa se escaveze intreaga zona pentru fundatie si sa se construiasca pe curat, fara pamant intrat in beton, daca este posibil sa se toarne si o talpa de beton pentru fundatie.
important de precizat ca fierul nu trebuie pus murdar de pamant si trebuie sa fie cat se poate de curat, astfel existand riscul de a nu mai face priza cu betonul.
in eventualitatea in care te-a prins vreo ploaie neanuntata cu fierul pus direct pe pamant, ai face bine sa dai o dispozitie de santier pentru a fi curatat fierul.
polistiren
daca izolezi cu polistiren ai grija ca mesterii sa prinda cate un diblu pentru fiecare colt al placii de polistiren si unul pe mijlocul acesteia. daca nu faci asta, risti ca in situatia in care vreun asemenea diblu se rupe sa ramai cu placa in aer. idei de genu ca placa sta in adeziv sunt de-a dreptul nule si neavenite.
daca nu crezi, uita-te la cate unii care au peretii exteriori in valuri.
incalzirea in pardoseala
se recomanda sa o faci cu materiale dedicate, nu sa faci improvizatii babesti de genul sa pui polistiren de exterior si pe el sa pui furtunele.
se recomanda ca furtunele prin care circula apa calda sa fie puse pana in limita exterioara a camerei. nu va opriti cu cativa zeci de cm inainte, mai ales la bucatarie unde mesterii vor spune ca este afectata mobila.
se recomanda ca in partea exterioara, la limita cu peretele exterior sa se dubleze furtunele, pentru ca acolo se pierde caldura.
se recomanda ca turul si returul furtunului sa fie puse unul langa celalalt, pentru ca daca turul este intr-o zona si returul se face in alta zona, risti sa ai o zona mai calda, pe tur, si o zona mai rece, pe retur.
dalele din curte
vezi ca mesterii casei vor vrea sa ti puna dalele pe beton. nu prea e recomandat, din simplul motiv ca apa nu va avea pe unde sa se scurga si va afecta dalele.
dalele nu se pun cu rosturi intre ele care ulterior sa fie chituite.
dalele au un sistem propriu de imbinare si pe limitele exterioare se sustin cu o bordura.
atentie ca pavajul din curte, de pe terasa sau din orice alta parte exterioara a casei se pune ULTIMUL, pentru a nu fi afectat de materialele de constructie folosite la casa.
daca vreun diasporean al constructiilor se apuca sa ti faca terasa pana nu e casa gata, trimite-l urgent de tot la plimbare.
glafurile
trebuie pus un mare accent pe finisatul de calitate al glafurilor, deoacere acestea pot fi surse de pierde a caldurii.
trebuie incarcat cu material si nu doar cu acea spuma aruncata la misto de cel care pune geamurile.
altele maruntele, dar importante, spre foarte importante
1. dupa montarea centralei, daca nu ai iesire la apa furnizata de apa nova sau alta entitate
fantoma si ai privilegiu sa tragi apa
direct din put, asigurata ca
apa cu care incarca specialistii centrala este distilata sau trecuta prin dedurizator.
2. legat de centrala, e bine de stiut ca de fiecare data cand o mai incarci cu apa trebuie sa o faci cand centrala nu munceste si cand apa din centrala este rece, nu calda sau fierbinte.
3. tot despre centrala: ar fi elegant sau util ca evacuarea de la centrala sa nu o faci pe langa geam. nu de alta, dar poate vei deschide geamul sa aerisesti in momentul cand centrala functioneaza, si vei constata cu maxima stupoare ca toate noxele intra in dormitorul care se doreste aerisit.
4. legat de perdele, draperii si altele asemenea: ar fi mai bine sa ti montezi niste rulouri: izoleaza termic, fonic si nici nu lasa lumina sa treaca. nici o perdea/draperie/etc. nu va face asta mai bine.
5. ar fi indicat ca geamurile la care micutii urmasi au/vor avea acces sa fie securizate, astfel incat, in situatia in care le pleznesc, sa nu le cada in cap.
6. pe partea de specialisti in curent electric, internet, incalzire: rugati i sa va traga cabluri pentru net pe fiecare etaj.
indiferent ce router veti pune, acesta nu va trece prin placa de beton si fier.
sigurante electrice pe fiecare nivel. ajuta la zen si mai ales in caz de nevoie.
cablurile pentru internet, pentru camere video sa fie de ultima generatie.
7. cablurile de la poarta sa fie cat mai multe: poate ai nevoie de semnal pentru interfon video, pentru deschidere poarta din casa, pentru sonerie, pentru etc. mai bine sa ramana decat sa nu ajunga.
8. motorul de la poarta sa fie unul cat mai puternic si de preferat produs de o firma cunoscuta. recomand motor de minim 1000 kg. cel de 400 de kg este un banc prost.
9. la hota de la bucatarie recomand o grila de aerisiere care se monteaza in exterior si care se va deschide cand hota este pornita, dar care ramane inchisa cand bate vantul. astfel ca, vantul nu te va afecta la picioruse cand se hotaraste sa bata tare.
10. glafurile de la exterior mare atentie sa aiba caderea in jos, astfel incat apa sa nu uite sa mai plece de pe ele.
11. atentie mare la calorifere, in special la cele de aluminiu. sistemul de suporti ar trebui sa aiba un plastic astfel incat la dilatare si contractie sa nu frece metal pe metal si sa se produca zgomote dubioase.
11. aspersoarele sa fie puse pe zone distincte. in situatia in care o zona necesita o udare mai intensa sau mai putin intensa sa poata fi realizata.
12. realizati o clorinare a instalatiei de apa inainte de mutare.
13. gardul de jur imprejur sa aiba o centura deasupra iesita in exterior 2 sau chiar 3 cm, pentru a ajuta apa sa nu se scurga pe gard.
to be continued ...